Fel modell på mössan

1. Om Ni ligger vid högskola/universitetet i Jönköping och söderut och inte har Lundamodellen eller studerar norr om Jönköping och har en Lundamodell så spelar detta idag egentligen ingen större roll - men om man ska vara noga så är det självfallet traditionellt inte riktigt bra. Enda sättet i detta läge för den traditionelle studenten med "fel" mössa är då att köpa en ny i en lokal klädesbutik.

2. Idag finns det ett otal gymnasieexamens/studentexamensmössor som representerar de olika utbildningsalternativen, men det finns egentligen bara två verkligt accepterade studentmössor - dvs de traditionella vitkullade lunda- och Uppsalamodellerna med marinblå resp. svart band (strimmel). Om man då börjar studera på akademiskt lärosäte bör man alltså ta bort alla "gymnasietecken" som t ex Soutager (smala band) utanpå den bredare strimmeln (bandet).

Om Ni har "fel" färg på strimmeln kan Ni ändra denna genom att beställa annan färg genom någon affär som säljer studentmössor (ett budgetalternativ som vanligtvis fungerar bra är att måla strimmeln med en tuschpenna!). Antingen skickar Ni mössan till mösstillverkaren, eller lämnar den till någon sömmerska/skomakare e d som syr på den nya strimmeln.

Ett annat säkert lika kostsamt alternativ är att köpa en ny mössa!