Skolmössor

Lång tid efter "68-rörelsen" så fanns det i stort sett inga skolmössor - förutom student- och studentexamensmössor - som användes i Sverige. Emellertid har det de sista åren börjat beställas en del abiturient(gymnasie)- och real("högstadie")mössor. Detta tillhör dock undantagen och listan som följer härnedan visar därför mestadels historiska mössor som användes förr.
Det har funnits en mängd skolmössor i otal varianter och det är därför närmast omöjligt att lista alla. Vi emottar tacksamt alla uppgifter på gamla skolmössor - hur den såg ut, när den användes och hur mycket osv...

Dessa skolmössor var veterligt alltid i en mörkare färg, oftast mörkblåa eller svarta. Detta innebar alltså att de var tämligen lika bland annat den gamla vinterstudentmössan i Lund, och bidrog således i hög grad till att denna vinterstudentmössa slutade användas på 1930-talet (studenterna ville ju inte förknippas med t ex småskoleelever).

Folkskolemössor


Folkskolemössor användes dagligdags på sina håll av s k småskoleelever, dvs i princip dagens låg- och mellanstadium. Exakt under vilken period de användes är ännu inte bekant, men troligen började de användas kring förra sekelskiftet och bars sedan fram till 1950-talet.Dessa mössor användes inte i alla skolor och landsändar utan verkar ha använts flitigare i universitetsstäder, förmodligen påverkade av studenternas studentmössor som bars dagligdags.

Nedan följer en artikel om skolmössan som tacksamt fått lånas från Stockholms skolmuseum:
-Alla grabbar hade skolmössa. Man kunde inte gå utan mössa. Det var en ripsmössa och den skulle man ha på sig så fort det var vår. Hur mycket man än frös om öronen, så skulle man ha den där skolmössan på . Det var manligt eller så att säga tufft. På vintern hade vi de där runda skinnmössorna med öronlappar.
-Det härligaste som fanns, det var när en grabb stod och pumpade upp vatten i ens mössa ur dom där vattenkastarna som fanns för hästarna, och man fick dricka ur den.
-Man fick en ny mössa till varje examen. Dom var rätt billiga. Köptes i affärerna. Det gick åt en varje år. Den var användbar till mycket. Man hade den till att slå ihjäl flugor med och man hade kulorna i den då man skulle spela kula. Skärmen var av celluloid. Man var tjusig i den när man hade den litet på sned och litet tillbakadragen. Snyggare än studentmössornas modell var den.

-Flickorna hade hattar. Under lektionerna hängde mössorna på krokar i korridoren. Man kände igen mössan på den särskilda stukningen. Det kändes direkt när man tog på den. I mössaffären stämplade dom in ens initialer. Det var ett tjusigt plagg!
(Intervju av Runo Ryde´n, född 1907, Katarina södra folkskola, Stockholm)

Vidare ett utdrag (något redigerat) ur Hans Blocks bok "Guds barns träldom":
"När jag började skolan (ca 1945), ville jag ha skolmössa. Det var modernt. Mina kamrater hade dem. Mina bröder fick skolmössor, som byttes varje år. Detta var inte nödvändigt, för mössorna var inte utslitna, och man kunde byta plyschranden mot en i ny färg eller lägga till en silverring för att visa ägarens nya status. Men jag fick ingen skolmössa, och jag ville inte ha keps, för det ansåg jag skamligt. I stället hade jag min toppluva för sommarbruk, vilket var besvärligt av flera skäl. Den var svår att ta av och krävde två händer att sätta på, när man hälsade på folk på gatan. Den rufsade till håret. Det var kallt om öronen på vintern. Men jag ville inte ha kepsen, utan envisades.
Långt senare förstod jag, varför Pappa nekat mig skolmössan. Det var inte endast för att jag var minst och bortglömd. Läroverksmössan var ett klassmärke: 15 procent av en årskull gick i realskola eller motsvarande, 10 procent i teoretiskt gymnasium. Till högre skolor kom man efter att ha pluggat och fått bra betyg. Det var något att vara stolt över och visa med en mössa. En folkskolemössa var ingenting.
1951 kunde äntligen skammen avtvås. Det sista barnet började på realskola, och Pappa kunde köpa en realmössa i stället för toppluvan.
Men efter fyra års skolgång blev det inte så roligt att få bära det gråa klassmärket - man kallades gråsiska eller seskedjävel".

Realskolemössor


Hallstaviks Samrealskolans avgångsklass 1957 (foto utlånat av Jan Björk, mannen längst upp)

Realskolan var en forsättningsskola efter "småskolan" i princip motsvarande dagens högstadium. Realskolan som skolform började avvecklas på 1950-talet för att vara helt ersatt av högstadium vid det tidiga 1970-talet. Kring föregående sekelskifte började man använda denna realskolemössa som realskoleexamensbevis. Dessa mössor såg ut precis som den vita studentmössan undantaget att färgen på kullen var stålgråblå eller liknande färg. Kring sekelskiftet var studenterna mycket upprörda över att bl a realskoleeleverna lade till sig denna mössa. På Chalmers i Göteborg blev studenterna år 1908 t o m så uppbragta så man beslöt sig för att sluta använda sin Chalmersmössa (men redan året därpå beslöt man sig för att återuppta mössan).

Realskolemössan användes ursprungligen fram till slutet av 1960-talet, men har faktiskt under 1990-talet på sina håll börjat användas igen av dagens högstadieelever - och detta kan man mycket väl göra!

Under studietiden på realskolan användes det även in på 1950-talet en mörk variant av realskolemössa.

"Abiturientmössor"

 

Ovan: Klassisk modell på abiturientmössan med den i metall broderade kvisten framtill

Abiturientmössa (denna från från Karlstad). Det var under många år tradition att man sista tiden innan studentexamen förvanskade sin abiturientmössa med brodyr eller annan "vanvördig" utsmyckning

När man studerar på gymnasiet så kallas man gymnasist eller sista gymnasietiden för abiturient - och det är det man i det fallet är och alltså inte "student" som många idag tror att man är. Någon gång på 1800-talet börjar dessa abiturienter att bära en mörk mössa med en broderad lagerkrans eller skolans emblem framtill. Denna mössa bar man dagligdags under de tre år det tog fram till studentexamen. Studentexamensdagen slängde man ofta ut abiturientmössan från fönstret och satte sedan på sig den vita studentmössan.

Under samma årtionde var det även vanligt att man dagarna innan studentexamen anskaffade en mer parodisk mössa som var av lite sämre kvalité än en riktig mössa. Denna mössa kunde se ut i princip hur som helst - formen var dock som en studentmössa - och vanligt var att man broderade in skrift som exempelvis raljerade om respektives betyg e d på kullen.

 

Abiturientmössan slutade man veterligt använda på 1960-talet, men den har börjat användas lite igen på vissa gymnasier under 1990-talet.

Aiturientmössa som på 2000-talet bärs på Lundsbergs gymnasium (på bilden dock bakvända).

Seminaristmössor

Förr kallades de skolor där man utbildade lärare för "Seminarier", dvs man gick på lärarseminariet. Sedan slutet på 1960-talet är emellertid dessa seminarier inkorporerade i universitets- och högskoleväsendet. Seminarieeleverna bar en mörk mössa som mångt och mycket liknade den gamla Lunda-vintermodellen. Dessa mössor användes av de flesta dagligdags, men de verkar ha börjat försvinna (troligen mycket p g a att skolelever börjat använda liknandde mössor) i slutet av 1920-talet även om de bars in på 1930-talet eller in på 1950-talet av enstaka.

På seminariet i Göteborg bar man en mörk mössa där man satte soutager längs med strimmeln - en soutage ytterligare för varje år tills man i sista klass hade fyra soutager längs strimmeln. Dessutom hade man ett metallmärke framtill på kullen föreställande någon typ av lagerkrans.

Seminariemössan i Göteborg (annons ur "Julriset" 1925)

Göteborgsseminarister i gröngräset ca 1925

I Växjö bar seminaristerna en mössa med svart kulle med mörkblå strimmel, en ca två mm bred guldsoutage som löpte längs med sömmen mellan kulle och strimmel samt gulblå det gulblå kokard.

Åseda i oktober 2000: Folkskollärare Gustaf Samuelsson, 89, iförd sin gamla Växjöseminaristmössa


Växjöseminarister vid Kronobergs slottsruin ca 1931. Gustaf Samuelsson längst fram i mitten: "De sa alltid att man såg på långt håll att det var jag som kom; jag hade alltid mössan snedlutad..."

 

Vi emottager tacksamt mer information om dessa mössor eller andra traditioner kring Er skolgång; t ex hur såg mössan ut, hur ofta ni bar denna, hur många procent använde den och under vilken period osv...anders at tjoho.nu