Gymnasieexamensmössor

Studentmössan tillkom som ett led i studentskandinavismen på 1840-talet som en samlande symbol för studenterna. På 1860-talet började man i Skara bära studentmössan också som ett tecken på studentexamen (egentligen helt felaktigt). Då man "ta´r studenten" ska man tolka det som att man "uppnått kunskapsnivån då man äger rätt påbörja akademiska studier", dvs man tjuvstartar att bära mössan redan innan de akademiska studierna börjar till hösten. Att mössan endast egentligen är till för studenter hör man ju också redan i namnet "studentmössa" - då man läser på gymnasiet är man inte student utan abiturient!

Det finns idag egentligen endast två huvudvarianter av studentmössor som är allmänt accepterade som just studentmössor - och det är Lunda- och Uppsalamodellerna med marinblått respektive svart strimmel (band) och vit kulle (samt alla teknologvarianter med tofs). Någon annan variant på studentmössa accepteras t ex inte då man som student ska gå på Nobelfestligheterna. Tanken med en studentmössa är också att de ska vara en samlande gemensam symbol (ett kårtecken), dvs inte att man ska profilera just sin gymnasieutbildning osv. Om man - som många gymnasieelever idag gör - således profilerar sin klass med allehanda färger på strimmeln mm (se längst ned för förklaring) så är det inte att betrakta som en studentmössa, utan snarare som en "gymnasieexamensmössa". När man sedan börjar akademiska studier bör man i sådant fall således antingen ta bort alla gymnasietecken eller köpa en ny riktig studentmössa.
Samtidigt så finns det egentligen ingen som kan säga att "det och det är rätt" eftersom studentmössan inte på någotvis är något stadgat från någon myndighet eller skola. Vad man har att luta sig emot är traditionen som man bör följa!

Rekommendabelt om man vill profilera sin utbildning är att man väljer den traditionella varianten på studentmössan, men anlägger lätt borttagbara tecken som t ex soutager utanpå strimmeln eller sätter något metallmärke e d på kullen.

Här följer lite exempel på gymnasieexamensmössor; varianter som förekommit sista åren på vissa skolor och utbildningar (e-posta gärna om fler varianter)

Barn- och fritid: Vit kulle, vinröd strimmel, svart soutage

Bygg: Vit kulle, svart strimmel, silverfärgad soutage

El: Vit kulle, svart strimmel, gul soutage

Energi: Vit kulle, svart strimmel, beige soutage

Estetiska programmet: Vit kulle, svart strimmel, lila soutage

Fordon: Vi kulle, svart strimmel, marin soutage

Handel & administration: Vit kulle, svart strimmel, röd soutage

Hantverk: Vit kulle, svart strimmel, röd soutage

Hotell- och restaurang: Vit kulle, hallonröd strimmel

IB: Vit kulle, svart strimmel

Industri: Vit kulle, svart strimmel, vit soutage

Livsmedel: Vit kulle, svart strimmel, kakifärgad soutage

Medieprogrammet: Vit kulle, svart strimmel, gul/guldgul soutage

Naturbruksprogrammet: Vit kulle, grön strimmel

Naturvetenskapliga programmet: Vit kulle, svart strimmel, grön soutage

Omvårdnad: Vit kulle, svart strimmel, vinröd soutage

Samhällsvetenskapligt program: Vit kulle, svart strimmel med royalblå soutage

Samhällsekonomiskt: Vit kulle, svart strimmel, grå soutage

Tekniskt program: Brukar ha marinblå strimmel om man har Uppsalamodellen och svart strimmel om man har Lundamodellen (man har alltså tvärtomfärg på strimmeln på respektive modell).

Vårdprogrammet: Vit kulle, vinröd strimmel

Dessutom var det under främst 1980-talet vanligt att de som gick de mer yrkesinriktade 2-åriga gymnasielinjerna - som t ex social linje - hade en vit mössa med gråaktig strimmel. Sedan tidigt 1990-tal är dock alla linjer/program 3-åriga varför man idag veterligt inte använder denna variant.

2-årig gymnasieexamensmössa

Förklaringar:
Strimmel = Bandet som sitter mellan kullen och skärmen och löper runt hela mössan

Soutage eller strimma = Ett smalt band som löper utanpå strimmeln

Om ni önskar köpa studentmössor kan vi rekommendera er att kontakta ABC Skoltröjor AB, som hjälper till med att ta fram rätt mössa.